Een auto kost vaak meer dan je denkt. Gelukkig duiken er steeds meer alternatieven op, die minstens even mobiel maar stukken voordeliger zijn. Zeg gerust bye bye auto, hello autodelen … of samenrijden? Aan jou de keuze!

1. Autodelen

Dankzij autodelen kun je over een auto of bestelwagen beschikken waar en wanneer je wilt. Je reserveert ‘m op voorhand, zodat je zeker bent dat hij beschikbaar is. Het voordeel? Je betaalt geen garage of parking, onderhoud, belastingen, enzovoort. De enige kosten die je hebt, zijn een eenmalige aansluitingskost, een maandelijkse abonnementskost (op basis van je gebruik) en een variabele kost (eveneens op basis van je gebruik, namelijk afstand en duur).

De twee bekendste initiatieven zijn Cambio en CarAmigo.
- Cambio vind je intussen in de meeste Belgische steden. De ‘autodeler’ beschikt over een handige website en app waarmee jij in een mum van tijd je auto kunt reserveren.
- CarAmigo werkt zoals AirBnb, maar in plaats van je huis deel jij je auto. Omniumverzekering inbegrepen. Andere gelijkaardige initiatieven zijn onder andere Bolides, CosyCar, Ubeeqo, Wibee en Zen car. Die laatste deelt elektrische auto’s in Brussel. Mobiel én milieubewust!

2. Samenrijden

Na samenhuizen, is er nu ook ‘samenrijden’: noem het gerust een georganiseerde manier van liften. Ideaal voor wie geen auto heeft … of geen zin om te rijden. En de kosten? Die deelt de bestuurder met z’n passagiers. Momenteel is Blablacar de grootste speler in België en de buurlanden. Andere initiatieven zijn Carpool (een app die bestuurders en passagiers met elkaar verbindt) en ComOn (vooral actief in Wallonië).

 

Toch liever je eigen auto?

Ontdek hoeveel die je kost!