Je bent jong, je hebt weinig rijervaring en je bent op zoek naar een betaalbare autoverzekering: waar te beginnen? Benoît Mievis, Product Manager Verzekeringen bij BNP Paribas Fortis, vertelt je de do’s … & don’ts.

Hoe kun je als jongere best een autoverzekering afsluiten?

Benoît : “Gezien het gebrek aan rijervaring zijn verzekeringsmaatschappijen erg terughoudend om het risico van jonge bestuurders te dekken. Gelukkig zijn er verschillende factoren waar deze maatschappijen rekening mee houden. Naast je rijervaring en je leeftijd houden ze ook rekening met het aantal schadegevallen waarbij jij in de fout - en zelfs je recht!- was,  je postcode en de kracht van je voertuig. Om diezelfde reden raden we jongeren aan om eerder voor een tweedehandswagen met een relatief laag vermogen te kiezen in plaats van een nieuwe wagen met een krachtige motor. Andere factoren die de prijs van je verzekering kunnen drukken, zijn het bewijs van (extra) rijlessen, rijervaring en de afwezigheid van verkeersovertredingen. Op die manier laat je immers zien dat je een verantwoordelijke bestuurder bent.”

Maar je rijervaring aantonen gaat nogal moeilijk als je nog nooit ‘n autoverzekering hebt gehad, toch?

Benoît : “Klopt, al kun jij je vanaf het moment dat jij je rijbewijs op zak hebt, laten registreren als tweede bestuurder bij de auto van je ouders. Zo bouw je rijervaring op zonder dat je meteen je eigen auto hoeft te kopen … en te verzekeren.  Als je op die manier enkele jaren ‘feilloos rijden’ kunt voorleggen, heb je sowieso ‘n streepje voor. Bij ons begint een jonge bestuurder met een bonus-malus van 11, maar voor elk jaar rijden zonder ongeval verminder je één graad. Zo kun je na 5 jaar zonder ongevallen een bonus-malus van 6 vergaren, waardoor je premie met dezelfde schaal zal verminderen.”

Betalen mijn ouders meer als ik me als tweede bestuurder inschrijf op hun autoverzekering?

Benoît : “Je ouders zullen 10% meer betalen voor hun autoverzekering, maar het voorkomt wel dat ze 250 euro moeten betalen in geval van schade door jouw toedoen.”

Geen enkele verzekeraar wil me verzekeren of het is gewoon onbetaalbaar. Wat nu ?

Benoît : “In sommige gevallen kun jij je richten tot het Tariferingsbureau BA Auto. Je auto mag dan geen vermogen groter dan 65 kW bezitten, je moet minstens drie weigeringsbrieven van erkende verzekeraars kunnen voorleggen (die minder dan twee maanden oud zijn), enzovoort. Mijn tip? Als jonge bestuurder reken je best op een autoverzekering van 1000 euro per jaar als gemiddelde.”

 

En als ik mijn auto op naam van m’n ouders laat verzekeren ?

Benoît : “Da’s een slecht idee, want het wordt beschouwd als een valse verklaring bij inschrijving, waardoor je verzekeraar in geval van schade kan weigeren om je schade te dekken.”

Meer weten?

Een eigen auto is niet goedkoop. Maar hoeveel kost het écht? En welke belastingen moet je precies betalen?
Er zijn natuurlijk alternatieven voor een eigen auto.