Er zijn vijf documenten die niet in je auto mogen ontbreken. Ze helpen je om in goede en kwade dagen veilig met je auto te rijden in België en de meeste Europese landen. We sommen ze voor je op!

1. Inschrijvingsbewijs

Dit bewijs staat ook bekend als ‘de roze kaart’ en is de identiteitskaart van je auto. Je ontvangt deze kaart bij inschrijving van je auto, vandaar de naam. Een deel van de kaart bewaar je in je auto, een ander deel op een veilige plaats, bijvoorbeeld thuis.

2. Gelijkvormigheidsattest

Je krijgt het gelijkvormigheidsattest (Wat is dat?) van de constructeur of de officiële verdeler van je auto. Het attest bevestigt de oorsprong van je auto en blijft de hele levensduur van je auto bij ‘m. 

3. Verzekeringsattest

Het verzekeringsattest staat ook bekend als ‘de groene kaart’ en is de SIS-kaart van je auto aangezien het in de meeste Europese landen geldt. Het attest bevestigt dat je gedekt bent door een geldige autoverzekering (dat is een verplichting) en bevat alle gegevens die je nodig hebt bij een ongeval.

4. Keuringsbewijs

Als je auto minstens vier jaar oud is, heb je een geldig keuringsbewijs nodig. Waarom geldig? Omdat je elk jaar naar de keuring moet, zodat een technieker kan controleren of je auto nog ‘gezond’ is. Je krijgt hiervoor jaarlijks een uitnodiging in de bus, dus … Geen excuses!

5. Een schadeformulier

Zorg ervoor dat je altijd minstens één schadeformulier in je auto hebt liggen. Bij een ongeval kun je meteen jouw deel invullen en het andere deel door de tegenpartij laten invullen.

Tip: vul bepaalde gegevens op voorhand in, zoals de contactgegevens van je bijstandsverlener. Zo hoef je op het moment van het ongeval niet naar belangrijke gegevens te zoeken.

5 x origineel

Van deze 5 papieren moet je het origineel in je auto hebben liggen. Tip: bewaar thuis een kopie. Ook niet te vergeten als je ‘on the road’ bent: je identiteitskaart en je rijbewijs! Bewaar ze in je portefeuille, zodat je ze altijd bij de hand hebt.