‘t Is algemeen geweten: een auto kost geld. Veel geld, want naast je auto betaal je natuurlijk ook je verbruik, je onderhoud, … en belastingen. We zetten alle belastingen op ‘n rij waar jij je aan kunt verwachten.

De aankoop: met of zonder btw?

Bij een nieuwe auto betaal je 21% btw bovenop de verkoopprijs, bij een tweedehands auto betaal je geen btw. Tenminste, als je de auto van een particulier koopt. Als je de auto van een garagist of een autohandelaar koopt, betaal je toch 21% btw bovenop de verkoopprijs of de winstmarge.

Belasting op de inverkeerstelling (BIV)

Deze belasting is eenmalig en betaal je op alle gemotoriseerde voertuigen (auto’s, moto’s, …), nieuw of tweedehands. De tarieven verschillen van gewest tot gewest:

  • In Vlaanderen bepaalt het vermogen van je auto je belasting (bij leasing) of de milieukenmerken (bij niet-leasing) zoals de CO2-uitstoot, de uitstoot fijn stof, de aanwezigheid van een roetfilter, het type brandstof en de euronorm. Bereken je autobelasting.
  • In Wallonië en Brussel bepaalt het vermogen van je auto (uitgedrukt in paardenkracht of kilowatt) grotendeels je belasting. In Wallonië is ook je ecomalus van belang voor de berekening. Die wordt enerzijds bepaald door de leeftijd van je auto en de uitstoot.

Bijvoorbeeld: voor een nieuwe auto die minder dan 146 gram CO2-uitstoot per kilometer betaal je het minimum, namelijk 62 euro (volgens de barema’s in 2016).

De jaarlijkse verkeersbelasting

Daarnaast betaal je elk jaar verkeersbelasting. Deze belasting wordt dan weer berekend op het vermogen van je motor, de cilinderinhoud of de maximaal toegelaten massa (MTM) van je voertuig of aanhangwagen. Zo betaal je bijvoorbeeld voor een auto met een verbruik van 1,4 tot 1,5 liter en 8 PK 231,13 euro (volgens de barema’s in 2016).

Recht op een belastingsvoordeel?

Er bestaan verschillende mogelijkheden om je vervoersonkosten te verminderen, zoals de onkosten gelinkt aan je woon-werkverkeer. Daarnaast bestaan er belastingvoordelen voor ecologische, elektrische en hybride wagens. Raadpleeg de website van de overheid voor meer info.

Meer weten?

De kostprijs van een auto is veel meer dan enkel de aankoopprijs. Hier vind je alle kosten op een rij, zodat je weet hoeveel je écht betaalt voor je auto.  
Verdiep je ook alvast in de nodige verzekeringen die je voor je auto betaalt.