Je gaat op kot … in een kot? Niet altijd. Intussen bestaan er verschillende woonvormen voor studenten die meer uit hun kamer of studio willen halen dan eten, slapen, herhalen. Voor de ene is dat een sociale keuze, voor de andere een financiële overweging.

Samenhuizen of cohousing

Sommige studenten vinden sociaal contact belangrijker dan eindelijk op eigen benen staan. Ze delen graag meer dan een gang, keuken of badkamer en gaan daarom samenhuizen, ook wel ‘cohousing’ genoemd. Er bestaan gespecialiseerde websites waarop zoekertjes staan om een huis te delen. Denk bijvoorbeeld aan www.samenhuizen.be.

Je kunt je aanbieden als student die een kamer zoekt in een huis of als student met een huis waarin nog plaats is voor andere studenten. Goed om te weten: samenhuizen is vaak socialer én goedkoper dan op kot gaan in een aparte kamer. Zorg er wel voor dat je goede afspraken maakt in verband met het begin en einde van je huurcontract, je huur, eventuele verzekeringen, enzovoort.

Zorgwonen

Net zoals bij samenhuizen bestaan er gespecialiseerde websites om studenten en ouderen, mindervaliden of gezinnen met een kamer op overschot met elkaar in contact te brengen. Zorgwonen is erg populair in Brussel, waar een ‘gewoon’ kot al snel 500 euro per maand kost. Neem eens een kijkje op de website van 1 toit, 2 âges waar je alle praktische info vindt over het concept. Ga je in een andere stad studeren? Vraag meer info bij de stad of school van je keuze over deze woonvorm.

Goed om te weten:

  • Vroeger steunde de overheid dergelijke initiatieven met specifieke premies, nu voorziet ze enkel premies voor de algemene renovatie en verbouwing van je huis of een specifieke aanpassingspremie voor 65-plussers. Meer weten? Neem een kijkje op de website van de Vlaamse Overheid rond zorgwonen en kangoeroewonen.
  • In Nederland en Denemarken bestaan er specifieke initiatieven waarbij studenten in bejaardentehuizen of vluchtelingencentra wonen (bijvoorbeeld in Jongerenhuis Eindhoven) in ruil voor een lage huurprijs en vrijwilligerswerk. In Denemarken gaan ze zelfs nog een stapje verder en laten ze studenten samenwonen met ex-gevangen. Volgens de Denen bevordert het de re-integratie van de gevangenen en kan het ook bijzonder interessant zijn voor bijvoorbeeld studenten criminologie.

Bouw je kot

Goed gespaard? Volg het voorbeeld van Christopher Cerk en bouw je eigen kot. De Amerikaanse student betaalde 700 euro huur per maand en berekende dat de bouw van z’n eigen kot al na twee jaar voordeliger zou uitkomen. Zijn kot heeft wel een specifieke look & feel. Noem het gerust een châlet op wieltjes … Intussen is er ook een Belg met een gelijkaardig project gestart. Neem zeker eens een kijkje op Tiny House Belgium, een initiatief van de 18-jarige Louis uit Maldegem.

Alle gekheid op een stokje: hebben je ouders voldoende spaargeld en willen ze je een duwtje in de rug geven? Dan is het geen slecht idee om met hen de optie te bespreken van een kot, appartement of huis te kopen, als investering in hun én jouw toekomst. Zelf iets kopen ligt als student niet voor de hand; zonder loon krijg je van de bank immers geen woonlening. Wel kun je alvast op een voordelige manier sparen voor je eerste woning.