Uit onderzoek blijkt dat steeds meer jongeren na hun studies thuis blijven ‘plakken’. Niet per se omdat ze zo’n goede band hebben met mams en paps, maar vooral uit financiële overwegingen.

Grote hap, hap, hap

De huur van een kot of een studio kost je al snel 350 euro per maand. Reken daar je kosten als student of starter bij en je geeft minstens 600 euro per maand uit om op eigen benen te staan. Een grote hap uit je budget als je met je spaarcenten of eerste loon moet rondkomen. Net daarom besluiten meer en meer jongeren om nog wat langer bij Hotel Mama te blijven. Zeker als het ‘all inclusive’ is …

Restaurant Mama

Naar de winkel hollen na de lessen of het werk, de keuken induiken en een lekker én gezond gerecht op tafel toveren … Niet voor Arno (26). Hij werkt al vier jaar en woont nog steeds thuis: “Zo kan ik sparen voor mijn eerste woning. Na vier jaar sparen heb ik 20.000 euro vergaard. Mijn vriendin werkt intussen ook, dus we zijn klaar om voor die eerste woning te gaan!"

Wassalon Mama

“Ik heb een drukke job in een reclamebureau. Vaak ben ik pas om 22 uur thuis. Dan ben ik blij dat de koelkast is gevuld en de was gewoon in de wasmand kan”, zegt Marie (22). Ze werkt nog maar één jaar en blijft vooral bij Hotel Mama uit praktische overwegingen. Daarnaast betaalt ze aan haar alleenstaande mama 150 euro per maand om haar te helpen met de afbetaling van de woonlening.

Goed om te weten

De gemiddelde leeftijd van de Belgische jongere die het ouderlijk huis verlaat is 22 jaar, terwijl dat in Italië zelfs 28 jaar is. “Welvarende ouders zouden daar hun kinderen omkopen om thuis te blijven wonen”, aldus de auteurs van het boek ‘Zoals het klokje thuis tikt’. In datzelfde boek staat ook dat de diversiteit van de Vlaamse samenleving een invloed heeft op de leeftijd waarop jongeren het huis verlaten. Zo hebben jongeren met Marokkaanse en Turkse roots een andere opvatting over zorg voor hun ouders: zij doen aan intergenerationeel wonen. Misschien is het zo gek nog niet om wat langer te blijven ‘plakken’ en in twee richtingen voor elkaar te zorgen?

Kan je niet wachten om uit te checken bij Hotel Mama?

Lees het grote kom-uit-je-kot-interview met studenten uit verschillende steden en vind het perfecte kot met deze tips. Neem je liever je intrek in een origineler stulpje? Ontdek hier enkele alternatieven voor het klassieke kot!