Je eerste loon opent vele deuren. Als starter is het soms moeilijk om dat loon niet meteen uit te geven aan alle leuke dingen die je pad kruisen. Op zich niets mis mee, al is het misschien verstandiger om je budget slim te beheren zodat je nu al kunt sparen voor later. Bij deze: 6 tips om het maximum uit je loon te halen. Vandaag … en morgen.

1. Maak een lijst met je jaarlijkse en maandelijkse uitgaven

De eerste stap? Maak een lijst met uitgaven die jaarlijks en maandelijks terugkeren. Hoeveel kost je autoverzekering en de jaarlijkse keuring? Hoeveel bedraagt je huur of lening (en krijg je van de fiscus een deel terug van je lening)? Welke zijn je vaste woonkosten: onderhoud, water, elektriciteit? Hoeveel betaal je voor tv, internet en gsm? Neem je de auto of het openbaar vervoer? Heb je een abonnement, bijvoorbeeld op de krant? Een koffie en croissant ‘on the go’ in de ochtend? Lijst al deze vaste ‘kostenposten’ op … of laat een applicatie om je budget te beheren het werk voor je doen.

2. Stel een automatische spaaropdracht in

Stap 1 is gezet: je kent je maandelijkse uitgaven. Dan weet je ook hoeveel je ongeveer overhoudt van je maandelijkse loon. Zo kun je makkelijker een bedrag bepalen dat je elke maand aan de kant kunt zetten zonder dingen (zoals die koffie en croissant ‘on the go’) te laten. Onthoud: kleine stappen hebben (ook) een groot effect. Door maandelijks via een automatische spaaropdracht enkele tientallen euro’s te sparen (dat hoeft zelfs niet steeds hetzelfde bedrag te zijn), kun je binnen enkele jaren die auto van je dromen kopen of een huis kopen.

Tip: je kan elk bedrag dat je met je bankkaart of via overschrijving betaalt, automatisch laten afronden tot de euro erboven. Betaal je bijvoorbeeld 50,40 euro dan wordt dit automatisch afgerond naar 51 euro, het verschil wordt op je spaarrekening geboekt. Handig toch? Meer info vind je hier. 

3. Kies voor domiciliëring

Met een domiciliëring geef je toestemming aan een bedrijf om je facturen automatisch te innen bij je bank. De voordelen? Je terugkerende facturen (zoals die voor je tv, internet, gsm en krantenabonnement) worden automatisch én op tijd betaald, voor zover het saldo op je zichtrekening toereikend is. Zo vermijd je onaangename verrassingen aan het einde van de maand. Nog een manier om je facturen eenvoudig én snel te betalen is Zoomit, bij welke bank je ook klant bent.

4. Vergelijk tarieven

Aarzel niet om kritisch te kopen, want zo kun je heel wat kosten besparen. Vergelijk de tarieven van je internet- en elektriciteitsleveranciers met die van de concurrentie. Zij zijn vaak in een prijzenoorlog verwikkeld … en daar kun jij als consument van profiteren! Wil je een nieuwe gsm, tv of wasmachine? Vergelijk prijzen offline (dus in de winkel) en online. Op die manier kun je vele euro’s uitsparen die je dan weer in iets anders investeert. In je droomauto of -huis, bijvoorbeeld.

5. Plan je uitgaven

Maak een boodschappenlijstje voor je naar de winkel trekt. Zo vermijd je impulsaankopen zoals dat ene pak chips in promotie dat altijd veel sneller op is dan gedacht. Nog beter: doe je aankopen via internet. Zo kun je tot op de cent weten hoeveel je uitgeeft alvorens uit te checken met je virtuele winkelkarretje. En die bonnen in je bus? Die bekijk je best kritisch want je haalt er niet altijd voordeel uit. Je koopt meer, dat wel.

6. Denk aan morgen (en overmorgen)

Als je deze tips ter harte neemt, ben je goed op weg om vandaag het maximum uit je loon te halen. Maar denk je ook aan later? Je pensioen lijkt misschien nog veraf (en dat is het ook), maar ‘t is altijd mooi meegenomen om al aan morgen en overmorgen te denken. Vooral omdat dat je nú al een belastingvoordeel kan opleveren. Ontdek hoe je dat belastingvoordeel te pakken krijgt en je het pensioen van je dromen bij elkaar spaart.