De keuze voor een job in de publieke of de private sector hangt niet alleen af van de jobinhoud, maar ook van de voordelen die erbij horen. We sommen de verschillen tussen beide sectoren even voor je op, zodat je weet wat je (straks) te wachten staat.

1. Hoe werkt je verloning?

In België is je loon afhankelijk van de sector waarin je werkt:

 • In de publieke sector (dat is de verzamelnaam voor alle overheidsorganisaties) krijg je een loon op basis van een vast barema, gekoppeld aan je opleidingsniveau. Als je deel- of halftijds werkt, wordt dit procentueel aangepast.
 • In de private sector (dat is de verzamelnaam voor alle bedrijven die niet volledig in handen zijn van de overheid) krijg je een loon op basis van je functie en verantwoordelijkheden. Worden ook vaak in rekening gebracht: je diploma, je specialisatie(s), je ervaring, enzovoort. Voor sommige commerciële functies ontvang je een vast loon en een variabel loon op basis van je prestaties.

Goed om te weten: Zowel in de publieke als de private sector kun je extralegale voordelen ontvangen. Denk aan een bedrijfswagen, een fiets- of treinvergoeding, een onkostenvergoeding voor je gsm, een groepsverzekering, … Meer weten over extralegale voordelen?

  2. Wat zijn je werkuren?

  • Wettelijk gezien mag een werkdag niet langer duren dan 8 uur en een werkweek niet langer dan 38 uur. Er zijn natuurlijk wel uitzonderingen mogelijk, maar die zijn onderworpen aan een strikte regelgeving waarvan beide partijen (werkgever en werknemer) op de hoogte moeten zijn.
  • In de publieke sector werk je vaak volgens vaste werkuren; in de private sector krijg je soms de mogelijkheid om je werkuren af te stemmen op je werkdruk of privé-situatie. Dat heet dan ‘glijdende werkuren’.

  3. Hoe zit het met je vrije dagen?

  In de publieke sector worden je vakantiedagen berekend op je prestaties van het lopende jaar; in de private sector op je prestaties van het vorige jaar. Heb je een heel jaar vijf dagen per week hebt gewerkt? Dan heb je recht op minstens 20 dagen. Heb je een heel jaar zes dagen per week gewerkt? Dan heb je recht op minstens 24 dagen. Zijn ook belangrijk voor de berekening van je verlof: feestdagen, ziektedagen, moeder- of vaderschapsverlof, enzovoort.

  Goed om te weten: Ben je een starter? Dan kun je gelukkig rekenen op extra jeugdvakantie, zodat je ook het eerste jaar dat je werkt even de pauzeknop kunt indrukken.

  Ook goed om te weten: Het bovenstaande geldt enkel als je in loondienst werkt. Een andere optie is werken als zelfstandige.

  Heb je je eerste loon ontvangen?

  Gefeliciteerd! Gebruik deze 6 tips om het maximum uit je loon te halen!